مهمترین ابزار ایمنی در بارگیری چیست؟

اجرای اصولی روش‌های مهار بار و بارگیری هنگام جابه‌جایی بار اهمیت بالایی دارد و یادگیری این مهارت برای هر راننده باربری از واجبات است.

ایمنی در بارگیری و رعایت نکات مربوط به آن باعث می‌شود تا بار بسلامت به مقصد برسد و مشکلی برای راننده و بار به وجود نیاید. همچنین رعایت نکات مربوط به ایمنی در بارگیری و تخلیه بار موجب می‌شود تا خسارت مالی متوجه صاحب بار نشود. تجهیز خودرو های حمل و نقل به وسایل ایمنی یکی از مهمترین و اساسی‌ترین اقداماتی است که برای جابجایی بار و کالا باید اصولی انجام داد. مسئله ایمنی ماشین حمل بار به ویژه در باربری بین شهری بسیار حائز اهمیت است. طبق استانداردهای جهانی تمامی شرکت‌ها و موسساتی که در زمینه حمل و نقل جاده‌ای فعالیت می‌نمایند باید از وسایل و تجهیزات ایمنی اعم از جعبه کمکهای اولیه، علایم ایمنی از جمله مثلث شبرنگ، کارت معاینه فنی معتبر، کپسول آتش‌نشانی، دستگاه سنجش سرعت و زمان، زنجیر چرخ و لاستیک با آج مناسب بهره مند باشند، و تنها در این صورت است که می‌توانند صورت وضعیت مسافری و بارنامه صادر کنند.

در این مطلب شما را با قواعد مهمی در خصوص بارگیری و موارد ایمنی در این رابطه آشنا می‌کنیم.

” مهار بار ” مهم ترین ابزار ایمنی در بارگیری

 

آشنایی با ابزارهای ایمنی در بارگیری


” مهار بار” یکی از مهم ترین ابزارهای ایمنی در بارگیری است که مراکز حمل و نقل بین شهری و باربری ها و رانندگان باید در هنگام بارگیری از آن استفاده کنند. مهار بار و حفظ امنیت آن در هنگام جابجایی و حمل و نقل بسیار موضوع بسیار مهمی است که به هیچ عنوان نمی‌توان نسبت به آن چشم پوشی کرد. مهار بار نقش بسیار عمده‌ای در محکم نگه داشتن بار تا رسیدن به مقصد ایفا می کند. زیرا باعث می‌شود تا بار در حین حرکت تکان نخورد و دچار ضربه نشود. استفاده از مهار بار بر اساس موارد مختلفی مانند نوع بار، وزن بار و نوع ماشین باربری تعیین می شود؛ زیرا مهار بار دارای مدل های مختلف است و نمی توان از یک مدل ثابت برای انواع بار و ماشین های حمل و نقل استفاده کرد. در اینجا به ابزارهایی که برای مهار بارهای مختلف نیاز داریم اشاره می کنیم:
مهار کننده های بارگیر از نظر ساختار و تجهیزات شامل انواع اتصالات، درب های کناری، نرده های محافظت کننده جلو، سقف و پوشش نرده ای و … هستند. این تجهیزات باید از نظر ساختار و دوام از مقاومت بالایی برخوردار باشند تا بتوانند به طور اصولی و کامل، امنیت بار را حفظ نمایند؛ زیرا از مهم ترین ابزارهای ایمنی در بارگیری به حساب می‌آیند و اگر هر یک از این موراد دچار نقص باشد می‌تواند باعث انحراف بار و سقوط بار گردد. هرکدام از تجهیزات مذکور باتوجه به نوع وسیله نقلیه، ظرفیت آن، ابعاد بارگیری، نوع بار و نحوه بسته بندی کاربرد دارد. تجهیزاتی که برای نگهداری بار در ماشین باربری به کار گرفته می‌شود باید بتواند در مقابل فشارهای وارده از طرف بار و بندها مقاومت کافی از خود نشان دهد. جهت حمل بارهایی نظیر ورق ها به صورت فله‌ای باید ماشین حمل و نقل به جاستون در کنار کفی مجهز گردد تا ستون ها در آن جای بگیرند. سطوح گوه ها باید از اصطکاک کافی و قابلیت اتصال به بند برخوردار باشند. بندها گوه را به وسیله نقله متصل می‌نمایند.

استفاده بهینه از ابزارهای مهار بار

برای استفاده بهینه از ابزارهای مهار و نگهداری بار به عنوان مهم ترین ابزارهای ایمنی در بارگیری بهتر است در هنگام استفاده از طناب، زنجیر، تسمه های فولادی و سیم بکسل، که از بندهای متداول برای بارگیری می‌باشند، از کشنده های مکانیکی و رابط استفاده کرد. البته فاکتورهایی مانند ظرفیت، مقاومت و عمر مفید هر کدام از این تجهیزات از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. پس بهتراست قبل از استفاده، توسط متخصص بررسی شوند. تمامی بندها نیاز به کشنده های مکانیکی و رابط دارند. این تجهیزات باید به نحوی طراحی شوند که هنگام کشیدن بند، بند رها نشود. به طوری که برای فردی که در حال کار با این بندها است هیچ گونه پس زنی نداشته باشد. هچنین سطوح و بین رشته ها در هر متر از طول بندها و طناب ها باید مورد بررسی قرار گیرد. در طول بندها نباید هیچگونه بریدگی و یا گره خوردگی وجود داشته باشد زیرا در اثر کشش ممکن است باز شود. پس از کشیدن بندها کشش اولیه آن پس از مدت کوتاهی آزاد شده و طناب باید مجدد کشیده شود. درصورتی که زنجیر موردنظر برای بارگیری دارای حلقه های شکسته، خورده شده، پریدگی، شیار، خراشیدگی، فرسودگی، طولی با گره خوردگی، پیچیدگی، خمیدگی یا کشیدگی داشته باشد، نباید از آن استفاده کرد. همچنین زنجیرها را نباید با سیم یا پیچ به بارگیر متصل کرد زیرا با ظرفیت زنجیر سازگار نیستند. زنجیرهایی که برای نگهداری و مهار بار بکار گرفته می‌شود، هرگز برای بلند کردن یا تخلیه بار نباید اسـتفاده شوند.

ضرورت مهار بار در بارگیری

براساس بررسی‌های به عمل آمده بسیاری از تصادفات شدید جاده ای اغلب براثر برخورد وسائل نقلیه سنگین باری با وسائل نقلیه دیگر است. در این گونه تصادفات علاوه برصدمات جانی و خسارات معمول ناشی از برخورد دو وسیله نقلیه در بسیاری از مواقع افتادن بار وسائل نقلیه باری در جاده و در لحظه تصادف باعث بروز تعداد زیادی تصادفات پیرامونی نیز می گردد؛ که علاوه بر خسارات جانی ناشی از این تصادفات که به دلیل غیر منتظره بودن این اتفاق برای رانندگان معمولا شدت تصادفات بالا است. باید خسارات مالی ناشی از صدمه دیدن بار را نیز در نظر گرفت، حتی در مواردی دیده شده است که بدون بروز تصادف نیز بار وسائل نقلیه باری از روی آنها لغزیده و با افتادن در سطح جاده تصادفات شدیدی ایجاد کرده است. بارگیری ایمن وسایل نقلیه در جلوگیری از صدمه دیدن افراد و آسیب دیدگی بار بسیار مهم است و نقش مهار بار به عنوان یکی از مهم ترین ابزارهای ایمنی در بارگیری مشخص می‌شود.

جمع بندی
مهار بار برای تمام افرادی که صاحب ماشین باری هستند، عبارتی آشناست. اجرای اصولی روش­‌های مهار بار و بارگیری هنگام جابه‌جایی بار اهمیت بالایی داشته، و حتی در آیین­‌نامه مبحث مربوط به خود را دارد. نحوه بارگیری و مهار بار چه در حمل و نقل‌­های شهری و چه در حمل و نقل‌­های جاده­‌ای، نکات خاصی داشته و مهارت خاصی می‌طلبد. در این مطلب سعی کردیم روش‌­های مهار بار و بارگیری و نکات پیرامون آن را به‌­طور کامل بررسی کنیم.

به این مقاله رای دهید