روش‌های تجهیز خودروهای حمل بار به وسایل ایمنی

تجهیزات خودروی حمل بار در تجربه یک باربری ایمن و بی‌دردسر تاثیر مستقیم دارد و امنیت بار و راننده را تضمین می‌کند. در نظر گرفتن نکات ایمنی حمل بار نیز حائز اهمیت می باشد.

خودروهای حمل بار مانند وانت بار، نیسان بار و … مهم‌ترین بخش فرآیند حمل بار هستند. چرا که وظیفه حمل بار از مبدا به مقصد بر عهده آن‌هاست و باید تمامی نکات فنی و ایمنی خودرو بررسی و رعایت شود. هر چه فاصله میان مبدا بارگیری و مقصد بار برای تخلیه بیشتر باشد، اهمیت رسیدگی به خودروی حمل بار بیشتر می‌شود. خودروی حمل بار علاوه‌بر تامین امنیت بار خود، باید به سایر خودروها و سرنشینان آن‌ها در جاده نیز توجه داشته باشد و با چیدمان نادرست بار و رانندگی ناایمن، امنیت جاده را در معرض خطر قرار ندهد.

تجهیز خودروی حمل بار به ویژه برای باربری بین شهری و مسافت‌های بسیار طولانی، از اقدامات مهمی است که راننده باید آن را انجام دهد؛ چرا که سهل‌انگاری در این خصوص می‌تواند موجب توقف راننده در مسیر و تاخیر در رسیدن به مقصد شود.

تجهیزات خودرو شامل مواردی است که به مسائل فنی خودرو مربوط می‌شود و مواردی که با بار و امنیت آن ارتباط مستقیم دارد.راننده موظف است خودروی خود که جهت حمل بار مورد استفاده قرار می‌دهد، با تجهیزات ضروری ایمن کند. برخی تجهیزات برای جلوگیری از حوادث به کار می‌روند و برخی دیگر در هنگام وقوع حادثه برای جلوگیری از تشدید خسارت استفاده می‌شود. از تجهیزات خودرو می‌توان موارد زیر را نام برد:

  • جعبه کمک‌های اولیه
  • مثلث شبرنگ
  • کپسول آتش‌نشانی
  • زنجیر چرخ و لاستیک با آج
  • دستگاه سنجش سرعت و زمان
  • ابزارهای مهار بار

بیشتر بخوانید: شیوه درست حمل بار در فضای کار

راننده باید قبل از بارگیری، با مراجعه به مراکز معتبر، خودروی خود را از لحاظ فنی مورد بررسی قرار دهد و با دریافت کارت معاینه فنی، از سلامت خودروی خود اطمینان حاصل کند.

نوع کپسول آتش نشانی با توجه به وزن بار انتخاب می‌شود. برای بارهایی با وزن 2500 تا 5000 کیلوگرم کپسول آتش‌نشانی به وزن 2.5 کیلوگرم مورد نیاز است. برای بارهای بیش از 5000 تا 14000 کیلوگرم کپسول آتش‌نشانی به وزن 5 کیلوگرم لازم است و برای بارهایی که وزن آن‌ها بیش از 14000 کیلوگرم است باید کپسول آتش‌نشانی به وزن 10 کیلوگرم داشته باشند. خودروهایی که بارهای خطرناک و قابل اشتعال یا انفجار حمل می‌کنند، باید کپسول 14 کیلوگرم در خودروی خود داشته باشند.

اگر مسیر حمل بار جاده‌های خطرناک دارد، باید راننده را از وضعیت آن‌ها مطلع کرد تا برای شرایط ناگهانی آمادگی پیدا کند. برای رانندگی در شرایط آب و هوایی سخت مانند برف، به ویژه در ماشین‌های حمل بار، استفاده از لاستیک‌های با آج مناسب و زنجیر چرخ بسیار ضروری است.

اغلب رانندگان تا حدودی با مسائل فنی خودروی خود آشنا هستند و در مورد ایرادات کوچک، توانایی حل آن را دارند. به همراه داشتن تجهیزات مربوط به رفع ایرادات فنی خودرو می‌تواند راننده را کمک کند تا در صورت عدم دسترسی به تعمیرگاه، خود بتواند مشکل خودرو را برطرف کرده و به مسیر ادامه دهد.

ایمنی خودروهای حمل بار

مهار بار

روش بارگیری و چیدمان بار در خودروی حمل بار، با توجه به نوع بار و ابعاد آن متفاوت است و در همین راستا، از ابزارهای مهار بار متناسب نیز استفاده می‌شود. مهار بار از نکات ایمنی مؤثر در امنیت بار می‌باشد. به دلیل حرکات خودرو در طول مسیر مثل ترمز کردن، عبور از پیچ‌ها و دست‌اندازها، بار ممکن است تکان خورده و جا به جا شود. با استفاده از ابزارهای مهار بار، می‌توان وسایل یا به طور کلی بار را در جای خود فیکس کرد و از تکان خوردن، سقوط و پرت شدن آن‌ها جلوگیری کرد.

ابزارهای مهار

برای مهار بار، ابزارهای متنوعی تولید شده است که هر کدام کاربردهای مخصوصی دارند. در ادامه با این ابزارهای مهار بار آشنا می‌شویم.

تسمه

یکی از ابزارهای کاربردی برای محکم کردن و مهار بار، تسمه است که نوعی طناب بسیار محکم می‌باشد و باعث محکم شدن بار در جای خود، در هنگام جابجایی می‌شود و امنیت بار را تضمین می‌کند.

زنجیر

استفاده از زنجیر در مهار بار بسیار رایج است. در صورت استفاده از زنجیر، باید از قلاب برای اتصال آن به بار و بارگیر استفاده شود. قلاب‌ها و زنجیرها باید از نظر اندازه متناسب باشند. هنگام استفاده از زنجیر، از گره خوردن و پیچیدن زنجیر جلوگیری کنید تا کارآیی آن کاهش نیابد.

طناب

استفاده از طناب برای مهار بار در حمل بارهای سبک و مسیرهای کوتاه بسیار مناسب است. پیش از استفاده، از کیفیت بالا، سالم و ضخیم بودن آن مطمئن شوید.

سیم بکسل

سیم بکسل از دیگر تجهیزات مخصوص برای مهار بار می‌باشد که برای مهار بارهای بسیار سنگین و حجیم که به نیروی زیادی برای تکان نخوردن نیاز دارند، مورد استفاده قرار می‌گیرد. سیم بکسل از چندین رشته سیم مفتولی بافته‌شده از جنس فولاد گالوانیزه ساخته می‌شود که دارای مقاومت بسیار بالایی نیز می‌باشد.

سخن پایانی

امنیت بار تنها به بسته بندی و چیدمان آن بستگی ندارد. خودروی حمل بار سالم و ایمن، رانندگی صحیح و مهار بار با استفاده از ابزارهای باکیفیت، در کنار سایر عوامل می‌تواند امنیت بار را تامین کند و تجربه‌ای ایمن و بی‌دردسر از جابجایی و حمل بار را برای افراد به وجود بیاورد.

5/5 - (1 امتیاز)